Het weer - Montagne Verte - Een prachtig vakantiehuis in de Languedoc

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De live weergave van het weerstation, zoals u die hier gewend was, is veranderd. Het eigen weerstation is wegens omstandigheden opgegeven. We maken nu gebruik van het station van Ferrals les Corbières, een soortgelijk weerstation 20 km ten zuiden van Escales. Als u klikt op de afbeelding gaat u naar de weergave op Weather Underground. Als u hier klikt gaat u naar de lokale weersite van Ferrals.

Weather Underground PWS IFERRALS1

Weerinfo


De kuststrook van de Languedoc staat bekend als een van de warmste gebieden van Frankrijk met zomerse temperaturen van ruim boven de dertig graden en een lage luchtvochtigheid. Verder landinwaards neemt de invloed van de middellandse zee af en richting Carcassonne wordt het aanmerkelijk frisser en natter.


De vallei met in het noorden de Montagne Noire en in het zuiden de Corbières die loopt tot even voor Carcassonne heet de Minervois. Het klimaat in die vallei is een microklimaat dat dezelfde kenmerken heeft als de kuststrook: hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid en weinig neerslag (Klik de afbeelding links voor het actuele radarbeeld van Frankrijk).

De overheersende windrichting is west tot noord-west. In het voor en najaar kan er het zusje van Le Mistral waaien. In dit gebied heet die dan La Tramontane (engels, lees hier voor het franse lemma uit de Wiki). Deze wind is de aankondiger van mooi weer. Als ze waait is het altijd zonnig maar fris.

Het weer in Escales is grofweg hetzelfde als het hierboven beschreven weer van de Languedoc maar het is droger. In Escales valt jaarlijks ongeveer 400 mm regen. Dat is de helft van wat in Nederland gemiddeld valt en het is eenderde van wat iets noordelijker in de Montagne Noire valt (Saint Pons de Thomières).

Omdat Escales op een kleine rots ligt aan de zuidelijk rand van de Minervois - een van de kleine rotsen cq. heuvels die zo kenmerkend zijn voor de vallei - is er een lichte stijgwind waar de lucht bij Montagne Verte over de heuvel heenwaait. In de zomermaanden brengt dat een heerlijke verkoeling bij temperaturen die op kunnen lopen tot 35 graden.


Aanvullende links:

Voor goed en snelle informatie : Meteo France overzicht van de Aude.

Satellietbeeld

Hieronder wordt het IR-beeld van Europa gegeven van de laatste 6 uur.


satellietfoto

Driedaagse voorspelling:


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu