Omgeving - Montagne Verte - Een prachtig vakantiehuis in de Languedoc

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De regio

Omgeving

Escales ligt op de grens van de Minervois en de Corbières op een heuvel tussen de dorpen Olonzac en Lezignan waar grote gezellige weekmarkten zijn. De gîte staat op de flank van de heuvel met zicht op de Montagne Noire. De tuin is een wilde garrigue-tuin met konijnen en zijn zo typerende vegetatie. In de omgeving zijn prachtige vergezichten te zien door de afwisseling van heuvels en de grote vlakten met wijnranken. Vanaf de verschillende hoogstes in de omgeving zijn de Pyreneeën al zichtbaar bij helder weer. In de Montagne Noire is de Pic de Nore een geweldig uitzichtpunt. Op 30 minuten afstand naar het oosten zijn de grote stranden bij Narbonne-Plage. Op 30 minuten naar het westen ligt Carcassonne. Op drie uur rijden ligt Barcelona. De bakker en een kleine kruidenier zijn om de hoek op twee minuten lopen, de grotere supermarkten zijn in Lezignan (de goedkopere en betere) en Olonzac (de duurdere).


De Minervois

De Minervois is de streek die het grensgebied tussen de departementen Aude en Herault vormt (kaartje). Het stadje Minerve is de naamgeefster van de streek en heeft haar naam gekregen van de Romeinse godin Minerva. De geschiedenis van de streek wordt elders op deze site beschreven. De zuidelijke helling van de Montagne Noire gaat over in de vlakke vallei - de Corridor du Bas-Languedoc waar Escales aan de zuidelijke rand ligt - die loopt tot aan de Corbières. Dwars door de vallei loopt de rivier de Aude. In de zomer zijn er vele watergangen in het gebied die droog staan en de toerist kan soms verbaasd staan over de afmetingen van die kanalen en kanaaltjes. Maar pas op: als het weer slecht wordt kan het hard regenen en omdat het water dan niet meteen weg kan stroomt het over de vlakte naar de rivieren. De kanalen kunnen het water dan zelfs soms niet verwerken en het bulderende water kan zich dan over de omliggende landerijen verplaatsen. In 1999 ging het zo hard dat Europa zich genoodzaakt zag in te springen.
Het gebied is vandaag de dag geen administratieve eenheid in Frankrijk maar wordt als gebied aangeduid, hoofdzakelijk ter bevordering van het toerisme - de bezoeker kent de associatie van de Minervois met het verleden - en de wijnbouw. De AOC Minervois staat garant voor een constante kwaliteit van de wijn uit dit belangrijke en roemruchte wijngebied.

De Corbières

De Corbières is de streek ten zuiden van de Aude bij Olonzac tot aan de Oostelijke Pyreneeen. Het is een gebied dat wordt gekenmerkt door prachtige heuvels, garrigue, kastelen en abdijen. De mooiste dorpen vindt u in dit heuvelachtige gebied. De grote katharenkastelen domineren de zuidelijk flank van het gebied in de overgang naar de Pyreneeen. Het zicht op Peyrepertuse, Queribus of Montsegur is onvergetelijk. Vanuit het vliegtuig of vanaf de grond.

Ook de Corbières staat bekend om de prachtige wijnen en ook hier staat de AOC Corbières garant voor prima wijn. De wijnen zijn iets zwaarder dan die uit de Minervois. Escales valt eigenlijk onder de Corbières, het buurdorp Tourouzelle valt onder de Minervois. Beiden hebben zich verenigd in een coöperatie die Les 2 Terroirs heet.

OlonzacDe hoofdstad van de Minervois is Olonzac. Een rustige aardige plaats even ten noorden van de Aude. Vooral de weekmarkt op dinsdagochtend is de moeite waard. Een bezoek aan cafe La Poste of de Brasserie des Sports voor een drankje of een lunch is aangenaam in de schaduw onder de platanen op een zonnige dag. Verder biedt Olonzac alle faciliteiten van een streekstad: winkels, cafe's enkele goede restaurants en gedurende de markt een gezellige drukte.


Lezignan Corbières


De echte streekstad in de omgeving is Lezignan Corbières. Meer nog dan Olonzac een centrum van bedrijvigheid met een grote weekmarkt op woensdagochtend, vele marktwinkels, een bioscoop. In het toeristenseizoen - met name juli en augustus - is het een centrum van cultuur, kermis, (pop)concerten en een grote vide-grenier (rommelmarkt). Hoewel de stad zelf niet de mooiste is van de omgeving is alles er aanwezig en is vanuit Escales prima bereikbaar.

Canal du Midi

Ingeschreven in de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO is het Canal du Midi. Voor wie wil varen, wandelen of fietsen zijn vrijwel alle (deel)trajecten van het kanaal een prettige ervaring. De rust van de vlakke trajecten, die bijna allemaal zijn beplant met platanen, is heerlijk. Het kijken bij de sluisjes en andere kunstwerken is aangenaam. Picknicken langs het kanaal is een aangename bezigheid.Wandelingen

Vele wandelingen zijn te maken in de omgeving. Van enkele uren tot enkele dagen. Direct in de omgeving van Escales (b.v. de lokale dorpswandelingen van Escales, Tourouzelle en Montbrun) of verder weg, van de Montagne Noire tot aan de Pyreneeen. De Montagne Noire wordt in de Wiki omschreven: Het gebergte dankt zijn naam (Zwart Gebergte) aan de donkere bossen aan de noordkant en aan een meteorologisch verschijnsel: door botsing van Atlantische en Mediterrane

luchtstromen hangt er vaak een zeer dichte bewolking boven het gebergte; door de schaduw hiervan ziet het er altijd erg donker uit. Het gebergte markeert de scheidslijn tussen het Atlantisch klimaattype (zeeklimaat) en het Mediterraan klimaattype. Van west naar oost en van noord naar zuid laat de Montagne Noire dan ook twee volledig andere gezichten zien: op de noordhellingen vind je dichte naaldboombossen, op de zuidhellingen tamme kastanjebossen en de zogenaamde garrigue, de bossige begroeiing van kermeseik, lavendel en tijm. Door de overgang tussen beide klimaatsoorten is er een zeer rijk planten- en dierenleven.

Prachtige wandelingen zijn er te maken. Deze site geeft een indruk van de omgeving. Ook zijn vele culturele wandelingen mogelijk, een leuk voorbeeld is de Sentier Sculpturel bij Mayronnes in de prachtige heuvels van de Corbières.


Overige bezienswaardigheden

Behalve de natuur, de dorpen, markten en steden in de omgeving zijn er vele attracties in de buurt die het noemen waard zijn.

Bijvoorbeeld:

Aude Cathare
Carcassonne (Nederlandse Wiki)
Safaripark Sigean
Gouffre de Cabrespine
Verschillende abdijen zoals Fontfroide en Lagrasse
Ensérune (oppidum, etang de Montady en de Tunnel du Malpas)
Kastelen van Lastours
Alle buitensporten b.v. kanovaren en aspeleologie.
 Fietsen huren : Mellow Vélos

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu