Wandelen - Montagne Verte - Een prachtig vakantiehuis in de Languedoc

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De regio


Frankrijk is een wandelland bij uitstek en het gebied waar Montagne Verte staat is geen uitzondering op die regel. Het hele gebied in een straal van zo'n 50 km vanaf Montagne Verte leent zich uitstekend als wandelgebied. De soorten wandelingen varieren van de makkelijke platte wandelingen langs het Canal du Midi tot de zwaardere wandelingen in de Montagne Noire, het Massif du Caroux of een minder bekende wandeling in de Corbières. De dorpswandelingen in de buurt - gele markeringen - zijn altijd leuke halve dag wandelingen.

Indien u een fietser bent is de Aude ook een geweldig gebied. Van rustige tochtjes langs het kanaal tot het zware werk in de heuvels en de bergen. Fietsen huren kunt u hier: Mellow Vélos, een prima adres voor kwaliteitsfietsen. Halen en brengen van de fietsen, kijk voor de regeling op hun website.

De seizoenen lopen in de Aude een beetje anders dan in Nederland. Het voorjaar begint zeker twee maanden vroeger met de bloei van de amandelen en het begin kan varieren van begin februari tot begin maart. Na de amandelen komen in een kleurige en geurige opeenvolging alle garrigueplanten aan bod om te bloeien in golven van blauw, geel, rood en wit, tesamen met de bijbehorende insecten en reptielen. De dieren laten zich natuurlijk niet vanzelf zien maar moeilijk te vinden zijn ze zeker niet. De maanden maart tot en met juni zijn voor de natuurvorsers absoluut de mooiste
maanden van het jaar in Montagne Verte, met de roep van de hop als meest opmerkelijke geluid en de roofvogeltrek als meest opmerkelijk (maar kort) fenomeen.

Dan begint eind juni de zomer en tot eind augustus kan er eigenlijk alleen in de ochtend en de avond worden gelopen, zeker als men het heeft over de langere wandelingen. Wandelingen door de wijngaarden en de lichtere dorpswandelingen zijn altijd mogelijk al is het aan te raden de middaguren van 14 - 18 uur te vermijden en op de echt hete dagen (hoger dan 30°C) kan men eigenlijk al vanaf 11 uur 's ochtends niet meer lopen.

Het najaar in september en oktober is een rustige periode van wijnoogst - niet rustig voor de wijnboeren! - en prachtige kleuren. Een wandeling langs het Canal du Midi of door de wijnvelden is dan een aanrader maar de Montagne Noir is met zijn eindeloze kastanjebossen dan ook een fantastische bestemming.

De periode van november tot en met februari is een wisselvallige periode met vaak prachtig licht en helder weer. De grond is vaak moeilijk begaanbaar - want nat - maar bergwandelingen zijn op de heldere dagen een geweldige ervaring.

Het ideale seizoen om te wandelen loopt van maart tot en met juni om het voorjaar te ervaren en van september tot en met oktober om het najaar te ervaren. Het weer kan in het voorjaar soms wat wisselvallig zijn, in het najaar is het tot eind oktober vaak heerlijk rustig herfstweer en de napluk van de druiven
tijdens of na een wandeling in een zonnetje bij 25° is een heerlijke ervaring die men niet licht vergeet.

En ja, een dagje stadswandelingen in Toulouse kunnen wij zeker ook aanbevelen al is het wat verder weg (130 km). Een stad om van te houden. Informatie vindt u hier.

Goede voorbereiding is  het halve werk, dat geldt zeker ook voor wandelingen. Om zelf uw wandeling voor te bereiden kunnen de volgende webpagina's u goed van pas komen:Onderstaande foto's zijn door onszelf genomen op onze vele wandelingen in het gebied.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu